Bylinky a ryby

Koření co se hodí k rybám, výšivka z rybích šupin, recepty.

Jaké byliny se hodí k rybám?

 

V jižních Čechách najdete rybník na každém kroku. Ryb tu máme požehnaně obzvlášť teď na podzim v období výlovů. (Na obrázku můžete vidět výlov Žárského rybníku.)

Ryba se dá využít různě, můžete ji vyudit, smažit péct, grilovat, dokonce i šupiny můžete krásně zpracovat.

Byliny a ryby si spolu rozumí. Pojďte se podívat jaké nejvíce, rovnou je můžete použít na některý z receptů.




výlov Žárského rybníka
byliny na vaření

Bylinky na ryby

 

S kmínem nikdy neuděláte chybu, zlepšuje trávení a celkově působí blahodárně na trávicí systém. 

Středomořské byliny se skvěle hodí i na naše sladkovodní ryby. Zkusit můžete rozmarýn, tymián, dobromysl nebo saturejku.

Libeček a petržel ze zahrádky udělají také skvělou chuť. 

Kopr  zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje chuť k jídlu, na sumce marinovaného v kopru, chuť uřčitě mít budete. 

Můžete zkusit i experimentovat například přidáním koriandru nebo máty.




Řemeslné okénko — Výšivka z rybích šupin

 

Výšivka z rybích šupin je stará technika, kterou obnovila moje babička Ludmila Dominová, dostala za to i ocenění Nositel tradice.

Správně očištěné a vylisované rybí šupiny se přišívají na látku za pomoci malých korálků.

Dříve se takto zdobili kroje, zástěry, dnes se vyšívá nejčastěji na sametovou látku.

výšivka z rybích šupin
Novohradské hory

3 jednoduché recepty

Kapr po novohradsku

 

Kapří filet je dobré nasolit den předem. Solí nešetřete, ryba se údajně nedá přesolit. Můžete přidat i několik kapek citronu, není nutný. Druhý den plátky osušte papírovou utěrkou, aby ryba nebyla mokrá.

Budete potřebovat mouku, nejlepší je polohrubá, smíchejte ji se sušenou paprikou a kmínem, můžete přidat i česnek nakrájený na plátky. Výsledná směs by měla být červená. 

Plátky obalte a prsty sklepněte přebytečnou mouku. Pečte v troubě na másle 30 minut na 170 stupňů (plátky je potřeba během pečení polévat rozteklým máslem) nebo na sádle na pánvi.




Sumec marinovaný v kopru

 

Filety ze sumce nechte přes noc marinovat ve směsi z kopru, citronové šťávy a soli, lze přidat i bílé nebo růžové víno.

Pečte v troubě na másle 30 minut na 170 stupňů. Můžete pod něj přidat plátky špeku.




bylinky na sumce
rozmarýn

Candát na bylinkách

 

Filety z candáta osolte a posypte kmínem. Pečte v troubě na másle 30 minut na 170 stupňů. 

Do malého hrnce dejte půl na půl máslo a olivový olej, rozehřejte na plotně a přidejte najemno nakrájený česnek, najemno nakrájený nebo sušený rozmarýn, tymián a saturejku. Zahřívejte 3–5 minut. 

Výslednou směsí si na talíři polévejte pečeného candáta.




Přílohy k rybám

 

Nikdy neuděláte chybu s bramborami pečenými na bylinkách. Je to rychlé, jednoduché a co si budeme nalhávat i velmi žravé. 

Zkusit můžete i bramborovobatátové pyré, které bude ještě lepší, když ho ozdobíte snítkou rozmarýnu. 

Domácí kváskový chléb se také k rybám hodí, přidat do něj můžete kmín nebo pískavici řecké seno.




bylinky na brambory

Chcetesi vyrobit vlastní směsi koření, bylinkové soli, octy a oleje?

Facebook 
Twitter 
LinkedIn