Byliny do velikonoční nádivky

„Devetero jarních bylin nejen do nádivky.”

 

Nádivka, hlavička, řežábek…

 
V každém kraji, jiný název, v každé rodině jiný recept.
 
Velikonoční nádivka se připravuje na Boží hod velikonoční a mělo by jít o první masové jídlo po přísném půstu.
 
Tradičně se do ní přidávalo devatero bylin. Je pravděpodobné, že kolem Velikonoc nenajdete na zahradě ještě devět použitelných bylin, ale je škoda se omezovat jen na kopřivy (nádivku si navíc můžete upéct i jindy).
 
Pokud si nejste jistí, kdy byliny správně sbírat, můžete zhlédnout webinář zdarma Co je dobré vědět před utrhnutím první byliny.
byliny do velikonoční nádivky
velikonoční nádivka
kopřiva superpostavina

Kopřiva

 
Vsadím se, že už každý z nás někdy měl kopřivu na talíři. Její mladé listy se dají přidávat do mnoha pokrmů (polévek, špenátu, smoothie…).
 
Vydejte se na ni na čisté místo, daleko od silnic a trasu pejskařů. Nezapomeňte si vzít nůžky a rukavice.
 
Kopřiva pročišťuje krev a obsahuje hodně železa. Určitě je dobré ji sem tam do jídla přidat.
 
 
 
 

Bršlice kozí noha

 

Zahrádkáři nenáviděný plevel, kterého se nedá zbavit, pro jiné skvělá pochoutka.

Bršlice podporuje normální tráveníhubnutí. 

Můžete ji jíst syrovoutepelně upravenou. Přidává se do polévek, salátů, pomazánek, lze z ní udělat pesto.

Stejně jako kopřiva může ve větším množství dráždit ledviny.

 
 
bršlice
popelec

Popenec

 
Pro mnoho lidí neznámá bylina, která však roste na každém rohu.
 
Popenec se stal součástí mé kuchyně. Je velice aromatický a má chuť podobnou pepři, narozdíl od něj nedráždí žaludek.
 
Můžete sbírat kvetoucí nať nebo jen listy. Dá se usušit a používat jako koření po celý rok.
 

Violka

 
Tuto drobnou krásku můžete také do nádivky přidat.
 
Sbírají se květy, které můžete jíst čerstvé nebo si je nasušit.
 
Při jejím sběru buďte opatrní, ať rostlinu nepoškodíte.
violka jedlé květy
medvědí česnek

Medvědí česnek

 
Bylina se štiplavou chutí, kterou si můžete užívat jen pár dní v roce.
 
Medvědí česnek si můžete koupit nebo nasbírat na místech, kde je to povolené, nejlepší bude si ho pěstovat na zahrádce. 
 
Sbírejte ho opatrně, ať nepoškodíte jeho cibulky (pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou).
 
Vaší nádivce dodá skvělou chuť.

Pažitka

 

Nemá cenu tuto rostlinu dlouze představovat. Pažitku používá v kuchyni snad každá kuchařka.
 
Můžete využít pažitku ze zahrádky nebo se vydat hledat její divokou variantu.
pažitka
petržel

Petržel

 

Petržel je v kuchyni stejně populární jako pažitka.

Na zahrádce kolem Velikonoc moc neporoste, ale můžete použít mražené zásoby nebo si ji koupit v obchodě.

Kromě úžasné chutí má i afrodisiakální účinky.

Pampeliška

 
Pampeliška je celá jedlá, z kořenů se praží káva, květy se jí čerstvé nebo se z nich vyrábí sirup, listy můžete přidávat do salátů nebo třeba do nádivky.
 
Listy se sbírají mladé ještě před kvetením. Mají hořkou chuť a snižují hladinu cukru v krvi.
 
pampeliška list
sedmikráska

Sedmikráska

 

Květy sedmikrásky jsou nejlepší čerstvé, ale pro zpestření je můžete přidat i do nádivky.

Sedmikráska čistí organismuspodporuje trávení.

Sbírejte ji pouze na čistých místech.

Stáhněte si recept na jarní povzbuzující polévku.

Facebook 
Twitter 
LinkedIn