Jedlé květy

„Dary matky přírody, ozdoby našich luk, pochoutka.“

 

Jaké květy jsou jedlé?

 
Květů, které se dají sníst je mnoho. Některé dává příroda k dispozici celý rok, některé jsou jen chvilkovou záležitostí.
 
V tomto článku vám představím, nejznámnější z nich, které můžete najít na svých toulkách zahradou nebo okolní přírodou.
 
Všichni určitě znají pampeliškusedmikrásku, málo kdo už třeba ví o šeříku nebo třeba brutnáku. Výbornou pochoutkou jsou také květy růží nebo třeba smažené květy černého bezu, takzvané kosmatice.
 
 
jedlé květy
sedmikráska jedlé květy

Sedmikráska

 
Sedmikráska je jedna z našich nejznámějších rostlin, není snad zahrada na které by nebyla.
 
Její drobné kvítky je možné zahlédnout i v zimě, pokud zrovna nespí pod vrstvou sněhu.
 
Bývá často přehlížená a to je velká škoda. Můžeme si z ní uvařit čaj nebo ji pojídat jen tak samotnou (samozřejmě na čistých místech).
 
Květy čistí krev a působí blahodárně na stav pokožkynehtů.
 

Pampeliška

 
Kdo by neznal pampelišku?
 
Její květy můžete najít skoro po celou bylinkářskou sezónu, ale největší slávu zažívá jen jednou ročně, kdy se většina luk zabarví do žluta a brzy poté do bíla.
 
Léčivá je celá rostlina, od kořene až po květ, každá část má trochu jiné využití.
 
Květy můžete jíst samotné nebo si s nimi ozdobit jídlo na talíři. Mají čistící účinek na organismus a dobrý vliv na játra.
 
Někomu nemusí chutnat pro její hořkou chuť. Vyzkoušejte, uvidíte.
pampeliška jedlé květy
růže šípková jedlé květy

Květ šípkové růže

 
Žádná růže by neměla být jedovatá, ale já mám nejraději tuto, růži šípkovou.
 
Květy se sbírají v květnu, při jejich sběru, buďte opatrní, abyste nepoškodili češule a nepoškrábali se o trny.
 
Květy se přidávají do čajových směsí, dělá se z nich olejový macerát (návod zde) nebo se samotné jí.
 
Růže má krásnou energii a má dobrý vliv na tělo i psychiku.

Violka

 
Tuhle drobnou krásku nepřehlížejte. Stačí když budete obdivovat její krásu a hned budete mít lepší den.
 
Květy se mohou sušit nebo jíst čerstvé.
 
Používá se na očistu organismu, podporuje vykašlávaní a je močopudná.
 
Při jejím sběru buďte opatrní, ať rostlinu nepoškodíte.
violka jedlé květy
šeřík jedlé květy

Šeřík

 
Z vůně šeříku se vám může zamotat hlava. Jeho vůně se často využívá v kosmetice. Ale věděli jste, že se dá využít i v kuchyni?
 
Můžete si z něho vyrobit sirup, šeříkový cukr nebo kandované květy.
 
Můžete ho zobat i samotný nebo kvítky vyzdobit nějaký cukrářský či jiný výrobek.

Černý bez

 
Sběr květů černého bezu je jednoduchý, květy jsou velké a snadno si nasbíráte plný košík.
 
Pozor! Velice rychle odkvétá, doba, kdy ho můžete sbírat, je velmi krátká.
 
Květy se sušívyrábí se z nich sirup. Z čerstvých květů si můžete udělat tak zvané kosmatice.
 
N tuto lahůdku se těším celý rok. Recept na ně se v každém kraji liší.
 
Já květy máčím v těstíčku, které je podobné těstu na palačinky, pak je smažím na sádle nebo oleji.
černý bez jedlé květy
brutnák jetel

Brutnák a jetel

 

Další jedlé květy, které můžete najít jsou květy brutnáku a jetele.

Brutnák mi vždy svou chutí připomínal okurku, jeho květy si můžete ozdobit jídlo na talíři, s jeho konzumací to však moc nepřehánějte.

Jetel je ženská bylina, doporučuje se hlavně při menopauze. Můžete zkusit podobně jako malé dětí vysávat nektar z jeho květů, s jeho konzumací to také nepřehánějte.

Chceš mít jistotu, kdy se jaká bylinka sbírá? Stáhni si zdarma Průvodce bylinkovým rokem.

Facebook 
Twitter 
LinkedIn