Růže šípková

„Na jaře oděná v růžové sukénce,
na podzim léčivé rubíny nese.“

Růže šípková,

latinsky rosa canina, je keř, který může dorůst až do výšky 3 metrů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, dokonce několikanásobně více než obsahuje citron.

 
Okvětní plátky se sbírají v květnu nebo červnu. Sbírají se velmi šetrně, nesmí se poškodit češule, ty se sbírají na podzim jako šípky.
 
Květní lístky růže se suší na slunci (pozor většina bylin se na slunci sušit nesmí).
Tyto lístky mají protiprůjmové a protizánětlivé vlastnosti.
 

Mohou se přidávat do lahůdkového čaje spolu s listy jahodníku, maliníku nebo brusinky. Nemají vedlejší účinky. 

Z lístků si také můžete vyrobit olej. 

 
Květy se nechají zavadnout, jistější je je rovnou usušit (zabrání to případnému vzniku plísně). 
Poté se s nimi volně naplní sklenice a zalijí se slunečnicovým nebo rýžovým olejem.
Sklenice se zavře a nechá se 3 týdny stát.  Olej se pravidelně protřepává.
Scezený olej, lze použít samotný, například na péči o pokožku, nebo se může přidávat do mastí.
Září a říjen jsou časem pro sklizeň zralých šípků. Na sušení na čaj se sbírají tvrdé šípky, měkké už se na sušení nehodí, špatně se suší a obsahují méně vitamínu C.
Šípky se můžou sušit na umělém teple, teplota by neměla překročit 45 stupňů.
 
Odvar z šípků je močopudný. Pomáhá zvyšovat celkovou odolnost organismu. Je dobrým pomocníkem při boji s chřipkou či nachlazením nebo třeba artritidou.  Dobře působí na žaludek a je také vhodný drcený do čajových směsí. Například do té vánoční.
 
Pozor! Neměli by ho pít lidé s poruchami srážlivosti krve.
Návodů jak připravit odvar z šípků je mnoho. Já nechávám šípky 4 hodiny louhovat ve vodě, poté vodu s šípky mírně zahřívám (nevařím). Poté se můžou šípky znovu zahřívat ve vodě, výsledné tekutiny se slijí dohromady.
 
Z šípků lze také vyrobit sirup, marmeládu nebo se můžou nakládat do medu.

Růže šípková je klenotem naší přírody, dary které nám každoročně nabízí, by rozhodně neměli chybět v naší bylinné lékárničce.